Vaak gestelde vragen bij een Kinesist
Algemene vragen
Je kan eenvoudig een afspraak maken via het online afsprakensysteem, telefonisch op 0485/264315, via mail naar info@kine-tim.be, of ter plaatse aan de balie.
Heb je vragen of hulp nodig bij het boeken? Neem gerust contact met ons op!
Geen lange wachttijden — meestal kan je binnen een paar dagen terecht.
Dat hangt af van je klacht, algemene gezondheid en hersteltempo. Bij de eerste sessie maken we een behandelplan op maat, inclusief een inschatting van het aantal sessies.
Op dit moment zijn we niet geconventioneerd om voortdurende kwaliteit te kunnen garanderen, een consultatie kost 34 euro. Desondanks ontvangt u nog steeds iets meer dan de helft van de kosten terug via uw ziekenfonds. Mensen met het statuut van verhoogde tegemoetkoming hebben recht op het RIZIV tarief en krijgen meer terug. Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Ja, kinesitherapie wordt gedeeltelijk terugbetaald via de verplichte ziekteverzekering, op voorwaarde dat je een geldig voorschrift hebt. Sommige aanvullende verzekeringen, zoals hospitalisatieverzekering, betalen het resterende remgeld volledig terug.
Ja, een voorschrift van de arts is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor terugbetaling. Zonder voorschrift kan je nog steeds behandeld worden, maar dan wordt de sessie niet terugbetaald door de mutualiteit. Er is een wetsvoorstel in voorbereiding dat vanaf 2025 kinesitherapie zonder doktersvoorschrift mogelijk zal maken.
Een kinesitherapeut helpt je bij het genezen én voorkomen van lichamelijke klachten, zoals pijn, stijfheid of bewegingsproblemen. Met gerichte oefeningen, manuele technieken en persoonlijk advies werk je samen aan je herstel, zodat je vlot kan terugkeren naar werk, sport en je dagelijkse activiteiten.
Kinesitherapie
Een sessie duurt 30 minuten. In die tijd wordt gewerkt aan manuele technieken, oefeningen, en indien nodig advies over houding of beweging. Na je sessie bij de kinesitherapeut kan je gratis nog 30 minuten zelfstandig verder oefenen in functie van je revalidatie. Zo krijg je extra tijd en ruimte om aan je herstel te werken, op je eigen tempo en met de juiste omkadering.
Bij acute klachten merk je vaak binnen enkele sessies verbetering. Bij chronische klachten is een langere behandelfase nodig. We bespreken dit na het intakegesprek, met realistische en haalbare doelstellingen, omdat dit sterk verschilt van persoon tot persoon.
Breng een doktersvoorschrift, identiteitskaart, documenten of verslagen van dokters en specialisten van medische onderzoeken, losse kledij en/of sportkledij, klevertje van het ziekenfonds, vermelden van eventueel voorafgaande behandelingen bij een collega in hetzelfde kalenderjaar.
Kinesitherapie is meer dan enkel behandelen – het omvat ook specialisaties zoals oefentherapie en educatie. In onze praktijk passen we technieken zoals dry needling, manuele therapie en myofasciale therapie niet los van elkaar toe. Deze specialisaties worden op een organische manier geïntegreerd, afhankelijk van wat het beste past bij jouw situatie en behoeften. We blijven continu bijscholen om de meest actuele zorg te kunnen bieden.
Een behandeling kan soms ongemakkelijk aanvoelen, maar mag geen hevige pijn veroorzaken. Alles gebeurt in overleg en op jouw tempo. Wederzijdse open communicatie is belangrijk om optimaal samen te werken aan je herstel.
Dat hangt af van je klacht en je herstel. Vaak start je met een reeks van 9 sessies. Bij bepaalde aandoeningen kan je recht hebben op een uitgebreidere reeks. We beslissen dit samen, en niets is verplicht.
Ja, met een geldig voorschrift wordt een groot deel terugbetaald via het RIZIV. Afhankelijk van je statuut (bv. verhoogde tegemoetkoming) kan dit bedrag variëren. Neem gerust contact met ons op als u het remgeld voor uw specifieke situatie wilt weten.
Ja, een voorschrift van de arts is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor terugbetaling. Zonder voorschrift kan je nog steeds behandeld worden, maar dan wordt de sessie niet terugbetaald door de mutualiteit. Er is een wetsvoorstel in voorbereiding dat vanaf 2025 kinesitherapie zonder doktersvoorschrift mogelijk zal maken.
Een kinesitherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met lichamelijke klachten door manuele therapie, oefentherapie, en advies. Het doel is herstel, pijnverlichting en betere functie.
Medische oefentherapie & revalidatie
De sessies worden altijd aangepast aan jouw niveau. We bouwen rustig op en evalueren de reacties om de oefeningen waar nodig bij te stellen.
Je krijgt oefeningen op maat, zoals spierversterking, stabiliteitstraining of mobiliteitsoefeningen. We beschikken over een volledig uitgeruste fitness, waardoor we de oefeningen op maat kunnen aanbieden en aanpassen. Daarnaast kunnen we ons ook richten op oefeningen die je zelfstandig thuis kunt doen.
Het is een terechte, maar moeilijke vraag. Vaak kunnen we dit pas beantwoorden na een grondig gesprek en onderzoek. We focussen ons op lange termijn beterschap, en focussen ons niet zuiver op quick-fix technieken. Alles wordt besproken in open dialoog, met realistische verwachtingen.
Een actieve behandelvorm waarbij je onder begeleiding van de therapeut oefeningen uitvoert om langdurige beterschap te bereiken, pijn te verlichten, en kracht, stabiliteit en mobiliteit op te bouwen.
Het doel is om je lichaam functioneel te versterken, zodat je beter kunt bewegen en met minder pijn kunt functioneren in het dagelijks leven, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit.
Dat hangt af van je letsel of aandoening, maar meestal varieert het van enkele weken tot enkele maanden.
Rug- en nekschool
Ja, dit valt onder reguliere kinesitherapie en wordt onder dezelfde voorwaarden terugbetaald.
Rug- en nekschool focust meer op educatie en actieve oefening in functie van Lage rugpijn en nekpijn, terwijl gewone kinesitherapie ook manuele technieken kan omvatten.
Nee, ook wie preventief wil werken of regelmatig last heeft zonder echte diagnose, haalt er veel voordeel uit.
Voor mensen met terugkerende of chronische rug- of nekklachten, maar ook wie preventief wil leren omgaan met zijn lichaam.
Een sessiereeks waarin je leert hoe je rug en nek werken, hoe klachten ontstaan én hoe je ze zelf onder controle houdt via het optimaliseren van de gezondheid.
Je krijgt meer inzicht in hoe je lichaam werkt, leert hoe je preventief een herval kunt voorkomen, en ontvangt up-to-date informatie over de feiten en fabels van rugpijn, aangezien er veel mythes bestaan over correcte houding en andere factoren.
Helemaal niet – we starten rustig en bouwen op volgens je mogelijkheden. Alles gebeurt onder begeleiding.
Aangezien rugschool vaak wordt toegepast bij chronische klachten, kan dit proces wat meer tijd vergen. We spreiden de sessies vaak over een langere periode en geven een thuisoefenschema of persoonlijke doelstellingen om actief aan je herstel te werken.
Manuele en myofasciale therapie
Manuele therapie is een behandelvorm waarbij de therapeut je gewrichten en spieren met de handen beïnvloedt om pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren.
De behandeling kan gevoelig zijn, maar mag nooit hevige pijn veroorzaken. Alles gebeurt in overleg met jou.
Myofasciale therapie focust op het behandelen van pijnlijke spierpunten om spanning en pijn te verminderen.
Bij acute klachten merk je vaak binnen enkele sessies verbetering. Bij chronische klachten is een langere behandelfase nodig. We bespreken dit na het intakegesprek, met realistische en haalbare doelstellingen, omdat dit sterk verschilt van persoon tot persoon.
Manuele therapie richt zich vooral op passieve mobilisaties en manipulaties, terwijl kinesitherapie ook actieve oefenvormen omvat.
Ja, met een voorschrift van je arts is manuele therapie terugbetaalbaar via de mutualiteit.
Pijneducatie
Bij veel mensen leidt beter begrip van pijn tot minder angst en meer controle, wat vaak leidt tot minder pijnervaring.
Je leert hoe pijn ontstaat, waarom het blijft duren, en welke rol je hersenen hierin spelen.
Voor iedereen met chronische of langdurige pijn, zeker als klassieke behandelingen onvoldoende helpen. We integreren deze technieken op een organische manier in de normale kine sessies.
Ja, onderzoek toont aan dat het begrijpen van pijnmechanismen angst kan verminderen en de pijnperceptie kan verbeteren, mits dit gecombineerd wordt met andere technieken.
Pijneducatie is een aanpak waarbij je inzicht krijgt in hoe pijn werkt, zodat je er anders mee kan omgaan en minder last ervaart.
Huisbezoeken
Herstellen of werken aan je gezondheid is niet altijd mogelijk in de praktijk. Na een operatieve ingreep mag u zich niet direct verplaatsen met de auto. Daarom bieden wij professionele revalidatie in het comfort van jouw eigen huis. Onze toegewijde kinesitherapeuten komen naar jou toe, waar je je het meest op je gemak voelt. Of je nu herstellende bent van een blessure, chirurgische ingreep, of gewoon extra begeleiding nodig hebt bij het verbeteren van jouw fysieke conditie, onze thuisrevalidatie service is ontworpen om aan jouw unieke behoeften te voldoen.
Huisbezoeken kunnen niet via het online platform worden ingepland. Je kan telefonisch contact opnemen via 0485 26 43 15 of via email info@kine-tim.be
Huisbezoeken zijn mogelijk in een straal van 5km van de praktijk.
Maak een afspraak en begin vandaag met jouw herstel
Via onderstaande knop kan je gemakkelijk een afspraak maken. Kies een datum, uur en zorgverlener en vul uw gegevens in. U kan ons ook mailen of bellen op 0485/26 43 15